Funksionet e kolesterolit në organizëm janë të shumtë. Disa prej të cilëve janë: rritja e qëndrueshmërisë së membranës qëlizore, pengimi i përshkueshmërisë ndërmjet qelizave, nuk lejon ngrirjen e qelizave në temperatura të ulëta, rregullon lëvizjen e lipideve në membranën qelizore etj. Për të kuptuar dallimin mes punës së kolesterolit të mire dhe të keq, doktor Ylli Merja e shpjegon në këtë mënyrë rolin e tyre në organizëm: “ Kolesteroli i keq ka si funksion të marri yndyrën ta çoj në inde për t’u djegur. Nëqoftëse ajo nuk digjet, apo nëqoftëse nuk kthehet në ujë apo në energji, atëherë kolesteroli i mirë duhet ta marrë këtë yndyrë të patretur dhe ta çoj në mëlçi për t’u shkatërruar. Mëlçia më pas e nxjerr jashtë.”
Nëse kolesterolin e mbajmë në vlera normale, trupi funksionon në mënyrë të sinkronizuar. Nëse kjo balancë prishet atëherë do të na paraqiten sëmundje të cilat vijnë si pasojë e saj. Nëse kolesteroli ka vlera të larta, i lartë është dhe dëmi në organizëm.
Por cilët janë këto sëmundje që rrjedhin nga rritja e kolesterolit?
Një nga sëmundjet më të shpeshta që paraqitet si pasojë e kolesterolit të lartë është sëmundja artereosklerotike. Sëmundje të tjera janë: sëmundja që dobëson muskulin e zemrës, sëmundjet valvulare që prekin valvulat e zemrës, aritmia, bllokim i enëve të gjakut, bllokim i arterieve që sjellin gjak të pastër në zemër.
Meqë u njohem me funksionet e kolesterolit dhe pasojat apo sëmundjet që vin nga kolesteroli i lartë, duhet të njihemi dhe me produktet të cilët ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe mbajtja në kontroll e tij.
Çaji i përzier bimor për kolesterolin, është një nga produktet kyçe që ndihmon në largimin e yndyrnave të tepërta nga organizmi, duke e stabilizuar kështu kolesterolin në gjak. Përpos këtyre çaji Kolestomer ndihmon në normalizimin e tensionit dhe përmirëson punën e zemrës. Me përbërjen e saj përfshinë bimë të cilat kanë rezultuar mjalfë të suksesshme në uljen e kolesterolit tek shumë individë për një periudhë 1-2 muajshe. Disa nga bimët të cilat janë pjesë përbërëse e çajit janë: kanellë, çaj i zi, lule murrizi, frut murrizi, vjeshtull e bardhë, çaj i gjelbër, lëvore shelgu etj.
Lulja dhe fruti i murrizit janë të mrekullueshëm për gjithë sistemin e qarkullimit të gjakut. Për të treguar vlerat e larta që fshihen në këtë bimë doktor Ylli Merja thotë: “nëqoftëse ne e përdorim këtë bimë, kardiologu mund të shkojë në pushime.” Murrizi mbanë të pastër gjithë sistemin kardiovaskular dhe trupi punon në mënyrë të sinkronizuar.
Molla e egër, e përdorur në formë të çajit, është e fuqishmë për pastrimin e plakzave vjamore, përmban me shumicë acidin malik dhe tartarik. Bën një rifreskim të arterieve dhe venave, forcon muskulaturën e zemrës.
Uhtulla e mollës së egër me vetitë e saj të shumtë si: detoksifikimi i organizmit, rregullimi i tretjes, nxitja e metabolizmit, përmirësimi i diabetit, rol të madh ka dhe në uljen e kolesterolit të keq në gjak. Këtu vlen të përmendet Uthulla e Hudhrës, e cila në përbërje përpos hudhrës ka mollë dhe dardhë, ndihmon në përmirësimin dhe lehtësimine qarkullimit të gjakut, në normalizimin e tensionit dhe sigurisht në uljen e kolesterolit.
Ekstrakti i murrizit ka dhënë rezultate të jashtëzakonshme dhe shumë të shpejtë në uljen e kolesterolit. Ndihmon në normalizimin e aty për aty të tensionit, përmirëson punën e zemrës, mbron nga ataku kardiak, rregullon qarkullimin e gjakut në organizëm.
Me të gjitha produktet e lartëpërmendura, është mënyra më e mirë për të mbajtur në kontroll kolesterolin por jo vetëm.