aji esencial i dafinës është një nga produktet më të dobishme, veçanërisht në periudhën e dimrit, pasi ndihmon në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes tek fëmijët dhe të rriturit. Është shumë praktik në përdorim dhe shumë efektiv. Ky vaj ka një efekt të menjëhershëm në zhbllokimin e sinuseve. Dafina është ndër bimët më të përdorura që nga kohërat e lashta. Gjethet e dafinës, përveçse përdoren si bimë mjekësore, përdoren në gatim për të shijuar gjellët apo peshkun. Dafina është një bimë që qëndron e gjelbër gjatë gjithë vitit.
Dy gjinitë e ndryshme të bimës janë të vendosura në bimë të ndryshme, kështu që ato ndahen në bimë mashkullore dhe bimë femërore. Bima rritet në një lartësi prej 20 metrash dhe kur mbillet duhen disa vjet për të arritur pjekurinë për të dhënë një produkt të konsiderueshëm. 3-4 vitet e para bima qëndron e vogël dhe priten vetëm majat që të rritet më shumë, pastaj fillon të zhvillohet më tej. Në Shqipëri rritet kryesisht në zonat malore, toka të thata gurore dhe vende me diell.
Vetitë e dafinës në organizëm:
Vaji i dafinës ka shumë efekte pozitive në organizëm. Dafina ka veti antibakteriale, qetësuese, antibiotike dhe tonike në trupin e njeriut. Përdoret për sëmundje të ndryshme si: astma, kollë, grip, sinusit, vështirësi në frymëmarrje, laringit, në rastet e ngjirjes së zërit etj. Ka përdorime të ndryshme që janë shumë praktike në jetën e përditshme dhe vaji i dafinës mund të merret direkt në gojë. .
Nëse keni problem me shijen e fortë, mund të hollohet në çdo ushqim, veçanërisht lëng portokalli ose qumësht. Mund të përdoret gjithashtu në aerosolë ose freskues të ajrit të dhomës. Në këtë rast, ndihmon në vrasjen e mikrobeve në ajër, freskon ajrin në dhomë dhe ndihmon të gjithë anëtarët e familjes të marrin frymë lehtë. Vetitë e forta antibakteriale të gjetheve të dafinës ndalojnë zhvillimin dhe rritjen e baktereve në trup. Ndihmon në largimin e infeksioneve të sinusit, gojës dhe fytit. Krijon një mjedis në trup që ndalon rritjen e viruseve të gripit, duke parandaluar kështu gripin.
Gjithashtu ka veti antibiotike dhe nëse keni grip dhe filloni të përdorni vaj dafine, pas vetëm 2 ditësh përdorimi do të ndiheni të rigjallëruar dhe do të keni më shumë se 50% përmirësim. Vaji i dafinës ka edhe veti qetësuese, ndaj kur keni kollë, astmë apo dhimbje koke nga sinoziti, rekomandohet përdorimi i këtij vaji, pasi qetëson dhimbjet e kokës dhe fytit, madje ndihmon në largimin e temperaturës dhe temperaturës së lartë. Mund të përdoret për masazh i holluar në vaj tjetër, pasi ndihmon në uljen e dhimbjeve të muskujve dhe kockave, veçanërisht dhimbjet reumatike.
Vaji i dafinës është një tonik për të gjithë trupin dhe ndihmon në absorbimin e vitaminave dhe mineraleve në trup, largon kripën e tepërt dhe rregullon jashtëqitjen. Një tjetër veti e këtij vaji është ndihma që jep në tretjen e ushqimit dhe rregullimin e metabolizmit. Gjithashtu, ka një efekt në sekretimin e enzimave tretëse të mëlçisë në stomak dhe ndihmon në balancimin e pH në stomak. Vaji i dafinës zbardh dhëmbët, dy pika mund të hidhen në gojë në mëngjes dhe pasi të keni lagur furçën me ujë, fërkoni dhëmbët me ato pika. Pas një jave përdorimi do të vini re zbardhjen e dhëmbëve dhe dhjamin e mishit të tyre. Dafina ka veti antibakteriale dhe kështu ndihmon në vrasjen e baktereve në gojë midis dhëmbëve që shkaktojnë erën e keqe të gojës dhe skuqjen e mishrave të dhëmbëve. Mund të përdoret në verë i përzier me një vaj tjetër për të lyer trupin,
Përbërësit kimikë në vajin e dafinës:
Bima e dafinës përmban vaj esencial, flavonoide, tanine, acide fenolike, cinole, linanole etj. Për shkak të taninave që i japin shije të hidhur dhe kanë efekte anësore në organizëm, ky vaj duhet përdorur i holluar. siç përshkruhet më sipër. Ai përmban eukaliptol, eugenol, terpineol të cilët i japin bimës veti antibakteriale dhe ndihmojnë në luftën kundër gripit, apo infeksioneve të ndryshme në lëkurë apo trup.
Përdorimi:
Vaji përdoret si përbërës aromatizues në industrinë ushqimore dhe si përbërës aromatik në kozmetikë dhe parfumeri. Mund ta përdorni në gatim nëse dëshironi një aromë të fortë dafine dhe mund të shtoni 2-3 pika vaj dafine në një tenxhere me ushqim për 5 persona.
Vaji i dafinës duhet të përdoret i holluar, pasi është shumë i koncentruar dhe mund të shkaktojë efekte anësore, ndaj vaji i dafinës duhet të hollohet me 40% vaj ulliri. Mund të përdoret për të hequr kollën, ftohjen, gripin tek fëmijët dhe të rriturit.
Për fëmijët: 1 pikë 2 herë direkt në gojë, ose e tretur në qumësht pas ushqimit.
Të rriturit: Përdorni 2 herë nga 3 pika pas ushqimit.